Skip to main content

Belangrijk om te weten

Lees deze informatie betreft de mogelijkheden om eventuele terleurstellingen te voorkomen. 

1. Waar staat 123spoedopleiding voor?

Wij passen de 123 formule toe:  1 = theorie halen.  2 = praktijk halen.  3 = rijbewijs halen.

Je autorijbewijs met spoed halen of op een rustig tempo, dat kan ook. Ons advies is een spoedopleiding, omdat je minder rijlessen nodig hebt en sneller leert in een korte tijd. Kinderen die fietsen wil leren, doen dat ook met spoed en niet een uurtje per week.

2. Welke rijopleiding kies je?

Een spoedopleiding

Onze specialisme is het geven van een spoedopleiding. Het voordeel is dat je sneller leert en voordiger uit bent, dan als je 1 x per week een rijles neemt. Je kunt bij ons zelfs 2 x per dag een rijles nemen, in de ochtend en in de middag of in de ochtend en in de avond om maar een voorbeeld te noemen. Je kunt kiezen uit 60, 90 of 120 minuten rijles. Onze voorkeur gaat uit naar de eerste rijlessen van 60 minuten om te wenen aan de auto en daarna verhogen naar 90 minuten. Meestal wordt het praktijkexamen al aangevraagd bij de eerste rijles, mits je geslaagd bent voor theorie-examen en gezondheidsverklaring positief is.

Een rusitig tempo
Wil je één rijles per week, omdat je nog niet geslaagd bent voor het theorie-examen, dat kan. En als je het theorie-examen gehaald hebt, daarna het tempo verhogen naar spoedopleiding. Dat is mogelijk. Hou wel rekening dat wij een planning hebben, daarom is het verstandig om dit vooraf te bespreken om zo teleurstellingen te voorkomen.

3. Ben je gezond?

Gezondheidsverklaring
Voor het aanvragen van een praktijkexamen bij het CBR moet je gezondheid wel positief zijn, anders loopt de aanvraag vertraging op. Bij het CBR moet je een gezondheidsverklaring invullen en betalen (44,50 euro). Als je alle vragen met 'nee' hebt ingevuld is er niets aan de hand, maar als je een vraag met 'ja' invult dan kan de aanvraag vertraging oplopen. Heb je een beperking of aandoening bijvoorbeeld op het gebied van autisme, ADD of ADHD dan kan het wel enkele maanden duren, je moet misschien wel een afspraak maken bij een psycholoog. Deze kosten (ongeveer 250 euro) moet je zelf betalen, plus de kosten van een gezondheidsverklaring. Wij kunnen je adviseren bij een goedkopere psycholoog, vraag er naar.

Heb je hulp nodig? Wij adviseren je graag.

Voorkomen is beter dan genezen. Regel dit optijd!!!

4. Heb je de leeftijd van 16 of 17 jaar?

Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar mag je beginnen met rijlessen. Als 17-jarige mag je het rijbewijs B halen en daarna mag je alleen onder begeleiding rijden in Nederland. De begeleider (coach) moet minimaal 27 jaar zijn en 5 jaar in het bezit zijn van het rijbewijs. Vanaf je 18de jaar mag je zelfstandig rijden zonder coach. Zit er veel tijdsdruk achter na het behalen van je rijbewijs of ga je een lange tijd naar het buitenland, regel deze zaken tijdig bij de Gemeente. Voor een lange tijd in het buitenland heb je ook een internationaal rijbewijs nodig. Voor meer informatie over het begeleid rijden: www.2todrive.nl

5. Nog theorie-examen doen?

Zelfstudie

Koop via onze website een theorieboek van Start & Finish met daarbij een online pakket van meer dan 950 examenvragen. Dat kost 36,50.

Online theoriecursus

Dit bestaat uit: 10 theorieles video's, een cursusboek (e-book), toetsvragen per hoofdstuk en meer dan 950 examenvragen. Drie pakketten zijn beschikbaar, 1 maand geldig voor 39,50 euro, 2 maanden geldig voor 49,50 en 3 maanden geldig voor 59,50.

Klassikaal theoriecursus

Via google kun je verschillende aanbieders vinden. De prijs voor een dagcursus is 99 euro plus 41 euro theorie-examen kosten.

Aanrader!

De beste keuze is een online theoriecursus, want het is voordeliger en jij bepaalt zelf wanneer jij leert. Het kan zelfs in één dag als je wilt, maar dat bevelen we niet aan. Na één dag ben je al 70 % van de leerstof vergeten.

6. Hoe moet je het praktijkexamen aanvragen?

Rijschool machtigen

Naast de gezondheidsverklaring moet je onze rijschool ook machtigen (toestemming geven) bij het CBR, anders kunnen wij het praktijkexamen niet aanvragen. Ons registratie nummer bij het CBR is 6911N2 onder de naam: S&F Rijopleidingen via Inloggen op Mijn CBR - CBR

7. Herexamen doen?

Ga je herexamen doen voor de tweede keer, dan moet je 2 weken wachten voordat je herexamen mag doen. Ga je herexamen doen voor de derde of vierde keer dan geldt een wachttijd van 7 weken. Ga je vanaf de vijfde keer praktijkexamen doen, dan moet je een BNOR examen doen.

8. Wat houdt een proefles in?

Proefles

Een proefles bij ons is gratis en geheel vrijblijvend, dus als je niet doorgaat hoef je het ook niet te betalen. 

Een proefles is bedoeld als kennismaking met je rijinstructeur en met de auto. Je rijdt ongeveer 45 minuten en er blijft 15 minuten over om de proefles te evalueren en we bepreken de plan van aanpak. Tevens geven we uitleg over de instructiekaart en de manier van rijles geven. We maken een inschatting van hoeveel rijlessen je nodig hebt. 

Het rijden

Je instructeur gaat met je rijden, meestal mag je zelf gasgeven, remmen, sturen, richtingaangeven en er wordt een oefening gedaan met de koppeling om je motorrieke vaardigheden te testen. 

9. Hoeveel rijles heb je nodig?

De beste inschatting die wij kunnen geven is na 5 uur rijles, omdat we dan je motorrieke en inzichtellijke vaardigheden veel beter kunnen inschatten. Omdat wij gespecialiseerd zijn in het geven van een spoedopleiding, is onze ervaring dat je zelf met 25 uur je rijbewijs kunt halen. Dat betekent wel, dat je veel rijlessen moet nemen in een korte tijd.

Het landelijke gemiddeld is 45 uur rijles, dus je bent geen uitzondering als je meer dan 25 uur rijles nodig hebt.

10. Welk rijlespakket moet ik kiezen?

Een rijlespakket van 20 kies je als je al rijlessen hebt gehad en van 30 als je voor het eerst gaat beginnen met rijles.

11. Hoelang duren de rijlessen?

Een rijlespakket bestaat uit 20 x 50 is 1000 minuten of 30 x 50 is 1500 minuten. Ons advies is om een paar rijlessen van 60 minuten te nemen en daarna van 90 minuten. Je moet wennen om achter het stuur te zitten. De totale minuten per rijles worden genoteerd op de instructiekaart, totdat je bijvoorbeeld 1500 minuten (30x50) hebt vol gereden. 

12. Hoe worden de rijlessen berekend?

De rijlessen worden per minuut berekend. Een rijlespakket van 20 heeft 1000 minuten en een rijlespakket van 30 heeft 1500 minuten. Als een rijles 60 minuten duurt, dan wordt dit afgetrokken van het totale aantal minuten van een rijlespakket, voorbeeld: 25 x 60 minuten is 1500 minuten (rijlespakket 30). Belangrijk om te weten is dat een koffie pauze of het brandstof tanken wordt afgetrokken van een rijles van 60 of 90 minuten. Wij vinden het wel zo eerlijk dat je niet betaald voor een korte pauze.

16. Werken jullie met algemene voorwaarden?

Ja, want zo kun je heel wat problemen voorkomen.

Artikel 1: Cursist.

1.1 Rijles nemen geldt vanaf 16,5 jaar.

1.2 Je dient een geldig legitimatiebewijs te hebben tijdens de rijlessen.

1.3 Het is niet toegestaan om in de lesauto te roken en alcohol te drinken.

Artikel 2: Rijlessen.

2.1 Een gratis proefles is éénmalig.

2.2 Een gemaakte afspraak (rijles) dient 24 uur van tevoren te worden afgezegd.

2.3 Bij te laat of niet verschijnen op de afgesproken dag, tijd en plaats wordt 50 minuten in rekening gebracht.

2.4 Het afzeggen van een rijles wordt persoonlijk of telefonisch gedaan. Het afzeggen via een sms of Whatsapp wordt geaccepteerd alleen als deze is ontvangen met een bevestiging.

Artikel 3:  Instructeur.

4.1 De rijinstructeur kan binnen 24 uur een rijles afzeggen, door ziekte, privé omstandigheden, familie omstandigheden, slechte weersomstandigheden of door een technische storing aan de auto.

Artikel 4:  Lesauto.

3.1 De lesauto is volledig verzekerd met een inzittenden verzekering.

3.2 Autogordels zijn voor en achterin verplicht. Indien je de autogordels achterin niet gebruikt, ben jezelf aansprakelijk voor een bekeuring of word letsel schade door ongeval of door een ingreep niet vergoed.

3.3 Voor verkeersovertredingen is de rijschool aansprakelijk. De rijschool is niet aansprakelijk als je tijdens het besturen van de lesauto mobiel belt of het vasthouden van een mobiele telefoon. Zit je achterin en wil je graag bellen of je wordt gebeld, vraag dit om dit mogelijk is.

3.4 De rijschool is niet aansprakelijk als je rijdt onder invloed van medicijnen, drugs, alcohol of andere middelen die nadelig zijn voor het berijden van de lesauto.

Artikel 5: Betaling.

5.1 Alle rijlessen worden vooraf betaald, dus achteraf betalen is niet mogelijk.

5.2 Termijn betaling is mogelijk, dit gaat wel in overleg. Wel moet in acht genomen worden dat alle betalingen wel voor het eerste praktijkexamen betaald zijn.

5.2 Het praktijkexamen buiten het rijlespakket wordt alleen aangevraagd als het praktijkexamen is betaald.

5.3 Indien je een rijlespakket neemt met een aantal afgesproken rijlessen, kan het voorkomen dat je meer rijlessen nodig hebt. Hoeveel rijlessen je inmiddels hebt genomen, dien jezelf regelmatig te controleren of na te vragen bij je rijinstructeur. Alle extra rijlessen worden betaald voor het praktijkexamen. Indien deze betaling niet is voldaan voor het praktijkexamen, wordt het praktijkexamen geannuleerd.

5.4 Wanneer je een betaling ondanks twee keer een waarschuwing niet nakomt, schakelen wij een incassobureau in. Deze zal op rechtelijke wijze het verschuldigde bedrag in rekening brengen inclusief de gemaakte kosten.

Artikel 6: Praktijkexamen.

6.1 De rijschool neemt persoonlijk contact met je op voor het maken van een praktijkexamen. De rijschool maakt samen met je een afspraak, deze afspraak kan niet worden geannuleerd. Ruiling is eventueel mogelijk met een andere cursist, als dit niet mogelijk is brengt de rijschool het praktijkexamen in rekening.

6.2 De cursist is zelf verantwoordelijk voor een geldig legitimatiebewijs en een geldig theoriecertificaat voor het praktijkexamen. Als een praktijkexamen daardoor niet afgenomen kan worden zijn deze kosten voor rekening van de cursist.

6.3 Een praktijkexamen annuleren is alleen mogelijk bij verhindering door ernstige ziekte of overlijden naaste familielid. Hierbij is dan een verklaring van uw huisarts vereist.

6.4 Door  weersomstandigheden kan het CBR een praktijkexamen uitstellen. Het nemen van extra rijlessen tot aan het uitgestelde examen wordt niet vergoed door het CBR of de rijschool.

6.5 Door een technische storing of door een aanrijding kan een praktijkexamen afgelast worden. De rijschool vergoedt u in dit geval een nieuw praktijkexamen met daarbij 3 rijlessen van 60 minuten.

Artikel 7: Algemeen.

8.1 De rijschool is niet aansprakelijk voor het niet correct of niet volledig invullen van een eigenverklaring.

8.2 De toepasselijkheid van eventuele andere voorwaarden van de cursist wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.

8.3 Op de rechtsverhouding tussen cursist en 123 Spoedopleiding is bij uitsluiting Nederlands Recht van toepassing.

 

Waar kan ik praktijkexamen doen?

Onze voorkeur gaat uit naar Arnhem, maar Nijmegen is ook mogelijk.